21. Ulusal Ergonomi Kongresi, 2 - 4 Ekim 2015 tarihlerinde, Süleyman Demirel Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü ile Türk Ergonomi Derneği’nin ortaklaşa organizasyonu olarak Isparta’da gerçekleştirildi.Kongrenin ana teması, bulunduğumuz yüzyılda insanoğlunun ulaştığı ürün ve hizmet kalitesindeki yüksek seviyenin insan hayatına yansıması olan yaşam kalitesine vurgu yapabilmek amacıyla “Ergonomi ve Yaşam Kalitesi” olarak belirlendi.

Türk Ergonomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Fahri Özak yönetimindeki panelde MTM Türkiye kurucusu Emmanuel Calvez de ERGO-MTM Modeli konusuyla yer aldı.

Ergo - MTM Modeli Nedir?

Modül, MTM analizi yapılmış bir operasyonda belirlenmiş olan metot zamanın ,EAWS yöntemiyle birlikte değerlendirilmesi sonucu oluşur. Değerlendirme sonucunda ek bir yorgunluk payı  (ALW) belirlenerek standart zamana eklenir.Ergonomik iş yüklerinin detaylı tespiti sayesinde doğru yerlerde iyileştirmeler yapılması imkanı oluşur.

ERGO-MTM, çalışanın ne kadar süre boyunca, hangi duruş pozisyonunda, hangi kuvvete maruz kalarak ,ne şekil taşıma yaptığı ve ne sıklıkla hareket ettiği ile ilgilenir.Çıkan veri de çalışanın risk durumunu belirler.

ERGO-MTM ile ergonomik faktörler ölçülebilir hale gelir. Böylelikle, iş süreleri kısalır, verimlilik artar, kaza riskleri azalır, ergonomik açıdan iyi şartlar oluşur ve firmalar tecrübeli işgörenleriyle uzun yıllar çalışma imkanı bulurlar.

Her operasyonda farklı duruşlar, yükler ve süreler olduğundan sabit bir yorgunluk payı uygulamak yanlıştır.Çünkü teknik olarak benzer sürede yürütülen farklı işler, iş ve operasyonun yapısı gereği gerçekte daha uzun zaman alabilir veya operatör süre ilerledikçe aynı performans seviyesinde çalışamayabilir. Bu durum, hattınızda ölçemediğiniz dar boğazlar oluşturarak iş sürekliliğine sekte vuracaktır. Dolayısıyla ERGO-MTM Metodu ile daha doğru hat dengeleme sağlanacaktır.

TMTM Bülten

Bültenimize kaydolmak için lütfen mail adresinizi giriniz. Mailleriniz hiçbir şekilde 3. şahıslarla paylaşılmaz.